Pedagog, danser, koreograf og sanger Ann-Karin Bodøgaard (f. 29. mai 1945) har vært en viktig pådriver for dansen i Bodø og Nord-Norge. Hun startet Bodøs første kveldsskole i dans, Ann-Karins Ballettinstitutt, og Bodø Ballettgruppe/Nordnorsk Ballettgruppe. Senere gjorde hun en pionerinnsats gjennom å etablere pedagogutdanning på høyskolenivå i landsdelen.

Ann-Karin Bodøgaard er født i Bodø. Da hun var 19 år gammel vant hun en talentkonkurranse i sang og ble Bodøs første kvinnelige plateartist, noe som førte henne til Oslo, hvor hun startet på Even Kirkenærs ballettskole og etterhvert på Ballettinstituttet (1969‐1973).

I 1975 reiste hun tilbake til hjembyen, overtok familiegården Bodøgaard og startet kveldsskolen Ann-Karins Ballettinstitutt. Skolen var det første organiserte ballettilbudet i Bodø og ble et sted "alle" barna i Bodø danset. Hun startet blant annet "Travolta-kurs", noe som var med på å rekruttere gutter inn i dansen og reiste også på "Travolta-turne" i Nord-Norge. Hun koreograferte flere forestillinger basert på kjente eventyr for skolen og også for kirkemusikalen "Det gode landet" og Petter Dass­musikalen "Herr Petters lovsang", som blant annet ble fremført i Bodø Domkirke med dansere fra Bodø Ballettgruppe/Nordnorsk Ballettgruppe, som hun etablerte og som også utviklet profesjonelle utøvere.

Bodøgaard tok i 1989 initiativ til å etablere det første høyskolestudium for ballettpedagoger utenfor Oslo, Nordnorsk Balletthøgskole, som først baserte seg på Jorunn Kirkenærs fagplan, som hun senere utviklet til sin egen. Pedagoger i starten var blant annet førstedanser i Operaen, Leonie Leahy, som underviste i klassisk ballett og Leith Symington som underviste i moderne dans. Tre år senere ble utdanningen overtatt av Bodø Lærerhøgskole og i 1996 ble skolen godkjent som høgskolestudium ved Høgskolen i Bodø.

Bodøgaard utviklet og ledet høyskolen gjennom alle år fra oppstarten i 1989, som rektor og kunstnerisk leder, som høgskolelærer og seksjonsleder for Ballettpedagogutdanningen og som høgskolelektor og leder for ballettpedagogutdanningen, frem til hun gikk av med pensjon i 2008.

Dybdeintervju med Ann-Karin Bodøgaard
Se og hør Ann-Karin Bodøgaard fortelle mer om sitt liv i dansen i dette dybdeintervjuet hvor hun intervjues av Sidsel Pape: http://www.danseinfo.no/dansearkivet/intervjuer/2719-ann-karin-bodogaard

Intervjuet er hentet fra Dansearkivet - Norges største samling av dansehistorisk materiale fra scenedansen.

ANN KARIN01

Ann Karin Bodøgaard svarthvidt foto 01Ann Karin Bodøgaard01

Ann Karin Bodøgaard