Bærums «dansemamma» gir seg - siste forestilling for Kirsti Skullerud er Dansens Dager-forestillingen Patina. Når Patina - å eldes med glans har premiere på Bærum Kulturhus i april, abdiserer selveste Kirsti Skullerud fra sin lokale dansetrone.


Av Siri Narverud Moen

kirstiskullerudSkullerud gir seg etter 40 år som dansenestor, etter å ha drevet Bærums første danseskole.
Gjennom de 3000 unge danserne (som også har blitt voksne) som igjennom tiårene har vært innom Kirsti Skulleruds Ballett- og Dansestudio har hun bidratt til å spre nysgjerrighet om dans. Og bygget en forståelse for dansekunst blant mange. I tillegg til å ha vært dansepedagog på egen danseskole, har hun også jobbet ved Operaens ballettskole (nå Ballttskolen ved den Norske Opera og Ballett).

- Alle danseambassadørene hun har tent og all nysgjerrighet og forståelse for dansekunst hun har spredt; dette er uvurderlig og hun fortjener en stor takk, sier produsent Siri Leonardsen, som også er leder for regionalt kompetansesenter for dans.

Blant dem som har trått og trippet på Skulleruds skole finner du mange kjente dansekunstnere og utøvere som jobber ved Den norske Opera, Carte Blanche og Nationaltheatret samt frilansbasekunstnere som markerer seg. Du finner blant andre Eugenie Skilnand, Gry Bech-Hansen, Kristine Kjellberg, Martin Løfsnes og Kåre Conradi, samt Maja Furnes, blant tidligere elever.
 
Det siste halvannet året har imidlertid Kirsti konsentrert seg mer og mer om et tjuetalls damer på sytti pluss: forestillinga av Arne Fagerholt har funnet nye utøvere som Kirsti leder innstuderinga for.

- Med Patina-prosjektet føler jeg at jeg gir meg på topp, sier Kirsti entusiastisk. - Jeg har de senere årene måttet innse at kroppen ikke lengre egner seg til å demonstrere dansetrinn for barn og unge, men det siste året med disse flotte damene har vært en positiv og inspirerende tid. Jeg har funnet tilbake til gløden og årsaken til at jeg en gang grunnla skolen, nemlig gleden av å se mennesker, gjennom dans, føle glede ved å mestre, fortsetter hun.
- Publikum kan se fram  til en helt uforglemmelig opplevelse. Et stort kapittel av mitt liv avsluttes med denne forestillingen, men jeg kan røpe at jeg fremdeles har mye å gi, sier Kirsti Skullerud.

- På vegne av et stort og sterkt dansemiljø i regionen, sier Bærum Kulturhus takk for dansen til Kirsti! Patina blir en vakker og verdig avslutning på et viktig virke. Slik beskriver Siri Leonardsen det, danseprodusent og leder for regionalt kompetansesenter for dans ved kulturhuset: - Vi er takknemlige over å være scenen der hun trer av.

Patina spilles i Bærum Kulturhus og i Lillestrøm Kultursenter i april og mai.

Les også: Patina: Det er aldri for sent å danse


Siri Narverud Moen er kommunikasjonsrådgiver i Bærum Kulturhus.