I halvannet år har de øvd hardt og nå nærmer premieren seg. Patinadamene rører alle som har eller har hatt en mor. Med andre ord; de rører alle. Og når Dansens Dager nærmer seg viser de oss at det er aldri for sent å danse.


Av Siri Narverud Moen

- Jeg danset ballett som ung. Bevegelsene sitter forsatt litt i kroppen. Det blir spennende å komme på kulturhuset med forestillingen Patina. Det sa Unni Astrup til lokalavisa Budstikka da avisa besøkte henne og de andre modne dansedamene for over ett år siden. Siden da har de stigende dansestjernene på 70+ møttes jevnlig under dansenestor Kirsti Skulleruds ledelse. Premieren er 28. april i Bærum Kulturhus. I mai drar de på turné til Lillestrøm og tre forestillinger der. Patina-fenomenet lever dessuten videre i Larvik i år, etter at det første «kullet» med dansere fra Orkdal dro på norgesturné og viste forestillinga på Den Norske Opera og Ballett. Koreograf Arne Fagerholt skapte forestillinga, til kvinner som har opplevd enorme omveltninger i det norske samfunnet. Ikke minst når det gjelder forventninger til kvinnerollen. Fagerholt er også involvert i denne nye versjonen for Bærum og Lillestrøm.

- Mitt mål har hele tiden vært å lage en danseforestilling som får eldre damer til å funkle, og er en hyllest til våre mødre, bestemødre og oldemødre, sier koreograf Arne Fagerholt som står bak fenomenet.

patiba baerum
Utøverne Unni Astrup og Solveig Hilleren. Foto: Erika Hebbert

På scenen i Patina står 26 damer i alderen 70 til 90 år, som alle danser til musikk fra sin egen ungdomstid og frem til i dag.
- Forestillingen forteller damenes egen reise gjennom barndommen, via krigsår, ungdomstidens flørt og forelskelser til hardt arbeid og sorg. Vi ønsker å fortelle historier om både opp- og nedturer som har ledet kvinnene hele veien frem til der de står i dag, som godt voksne, men like fullt stjerner i sin egen forestilling om levde liv, forteller Fagerholt.

I forestillingen Patina danser de scener fra livet. I forkant av forestilling, ca 45 minutter før, danses små utdrag og stemninger fra duetten En sang til dere. Duetten turnerer bo- og omsorgssentre, og er en nær og lydhør duett mellom to kvinner med levd liv. Den er koreografert av Mia Habib og danses av Cecilie Lindeman Steen og Ingunn Rimestad. er del av Dansens Dager. Patina og En sang til dere er del av Dansens Dager i Bærum.

Patina samproduseres med Akershus Teater. Les mer om forestillingen her: baerumkulturhus.no/patina

Les også: Dansenestor Kirsti Skullerud trer av

Siri Narverud Moen er kommunikasjonsrådgiver i Bærum Kulturhus.