Gratulerer til danseren, koreografen, administratoren, igangsetteren og forfatteren Liv Bjørgum, som fyller 75 år i dag, den 6. mai. Bjørgums lange erfaring og betydning for dansefeltet er omfattende. Jubilanten var sentral i den Bergen-baserte frigruppen Fri Ballett fra 1974 til 1979 og leder i Frostad Dansekompani/Dansekompaniet Kantarellen fra 1979 til 1986, samt daglig leder for Collage Dansekompani i 1 1/2 år.

Liv Bjørgum var også forbundsleder i Norsk Ballettforbund (nå Norske Dansekunstnere) i 12 år, fra 1989 - 2001, hun var nestleder i FIA (den internasjonale føderasjonen for skuespillere, dansere og artister) i fem år og har hatt en rekke andre tunge verv. Hun er tildelt Bergen bys kunstnerstipend og Statens garantiinntekt og er æresmedlem i Norske Dansekunstnere.

Etter avsluttet dansekarriere, som blant annet inkluderte omfattende turnevirksomhet gjennom 15 år med Rikskonsertene, begynte Liv å skrive poesi. Hun utviklet skrivingen videre, og har skrevet både dikt, skuespill og musikaler.

Liv Bjørgum ble utdannet hos Ellen Hein i Bergen, videreutdannet cand.mag. ved UiB og hospiterte i ett år ved Bergen Musikkonservatorium med studier i koreografi og bevegelsesanalyse. Hun har bakgrunn som danser ved Den Nationale Scene i Bergen, der hun deltok i forestillinger fra hun var ti år gammel.

Vil du se dybdeintervju med jubilanten? Margrete Kvalbeins videointervju med Liv Bjørgum er hentet fra Dansearkivet: http://www.danseinfo.no/dansearkivet/intervjuer/2718-liv-bjorgum

Liv Bjørgum

 

liv bjorgum01

Foto fra Dansearkivet. Fotograf Per Nybø. Fra Kontranatt, Fri Ballett juni 1976.