Danseinformasjonen har tatt tempen på danseåret som har gått og spurt de regionale kompetansesentrene for dans om å trekke fram en begivenhet eller opplevelse som var betydningsfull for dem i 2019. Her kan du lese mer om viktige hendelser ved Dansekunst i Østfold, R.E.D. (Residency Eina Danz), DansiT – Dansekunst i Trondheim og Midt-Norge, Dans i Trøndelag og Forum for nordnorske Dansekunstnere.

Dansekunst i Østfold
Vårt danseøyeblikk i 2019 var da vi ble tildelt Kulturnattstipend for vårt bidrag inn mot Kulturnatt i Fredrikstad 2019 der Live Skullerud og Ingvild Maria Thingnes fremførte Les meg – en danseforestilling om ord og det nyetablerte dansekompaniet Festina Lente fremførteThe Painting.

Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse:
«Dansekunst i Østfolds tilstedeværelse under Kulturnatt Fredrikstad løftet programmet, og arbeidet de gjør løfter også Fredrikstad som kulturby.»

Dansekunst i Østfold skal jobbe for å synliggjøre, samle, styrke og utvikle det profesjonelle dansemiljøet i Østfold, og gjennom dette bedre rammebetingelsene for alle dansekunstnere i fylket. www.dansiostfold.no

DIØ01
Bildetekst: The Painting
Koreograf: Tomas Adrian Glans
Dansere: Sara Stang Møller, Jade Sofie Wulff og Aurora Itland.
Foto: Johannes Granseth

R.E.D. (Residency Eina Danz), Toten. 
Danseøyeblikket som står på netthinnen når 2019 svinner hen er avslutningen av den ellevte og siste forestilling av EINAWOOD MERCURY X-MAS SHOW. Luftakrobaten Lalla la Cour blir løftet opp i trapesen fullstendig omkranset av rosa tyll av supersterke Eivind Øverland, mens Hege Erikssdatter allerede sitter høyt oppe i tissuen i den 8,5 meter høye låvebygningen i sin røde paljettkjole og danserne Line(wood) Schaug, Tatsiana Sparre, Amalie Narum og undertegnede har tatt oppstilling nede på gulldansemattene sammen med våre fantastiske improskuespillere og musikere, ledet av Ronni la Tekrø som synger "When You Wish Upon A Star". Vi har passert 700 solgte billetter og en mann i publikum har akkurat kjøpt 100 billetter til neste års show.

Det å treffe et publikum, uansett erfaring eller demografisk bakgrunn og uten at man kompromisser på de kunstneriske valgene (hvor man har tilbudt samtidsdans, performance, akrobatikk og svanesjøen, i skjønn forening med burlesque og rock’n roll, ispedd litt Frank Sinatra), alt innpakket som en eksotisk julegave er rett og slett en utrolig opplevelse! Et sterkt og rørende øyeblikk i det R.E.D., (som siden 2018 har blitt et regionalt kompetansesenter for dans) går inn i sin åttende vinter med å arbeide for å utvikle dansekunsten langt utenfor allfarvei, midt ute på landsbygda på Toten!

Ella01

 Ella02

Ella03 Ella04

Foto fra venstre til høyre: Tatsiana Sparre, Nan Renée Augland, Oppland Arbeiderblad, Festival de Film de Marrakesh, R.E.D.

R.E.D. (Residency Eina Danz) er en internasjonal, nasjonal og regional arena for kunst og kultur, etablert i 2013. Kunstsenteret ligger på en gård med utsikt over Eina-innsjøen, en time utenfor Oslo. R.E.D. sin misjonen er å tjene som et dynamisk senter for tverrfaglig kunst. www.reddanz.com

DansiT – Dansekunst i Trondheim og Midt-Norge
Dansit01Det danseøyeblikket som har vært mest betydningsfullt for oss i 2019 er åpningen av Rosendal Teater i Trondheim 23.-25. august. Selve åpningen var en minnerik feiring med forestillinger, dans, musikk, taler og aktiviteter for små og store. Det nye teateret markerer en ny tid og nye muligheter for dans og scenekunst både regionalt og nasjonalt, og har gjort det lettere for nye publikummere å finne veien til ukjente kunstopplevelser. For DansiT sin del markerte helgen også vår innflytt i de nye lokaler på Rosendal, og et nærmere samarbeid med våre gode venner og kollegaer i Rosendal Teater.

 


Foto: Knut Kvaran (Fra åpningen av Rosendal Teater. DansiT overrekker åpningsgave til Rosendal Teater. (Tegning av Charlotte Rostad)

DansiT er et kompetansesenter for dansekunst med base i Trondheim som jobber regionalt, nasjonalt og internasjonalt. www.dansit.no


Forum for nordnorske dansekunstnere
Forum for nordnorske dansekunstnere vil i stor takknemlighet trekke fram "Jubileumsfestivalen-FNND 30 år", som ble arrangert i Tromsø i august, som årets danseøyeblikk. Festivalen samlet dansere fra hele Nord-Norge, gjester fra dansefeltet og publikum i Tromsø til feiring av dansen. Blant festivaldeltakerne var både Forumets aller første interimstyre fra stiftelsen i 1989 og forumets aller nyeste medlemmer. Programmet bestod blant annet av filmvisninger, forestilling, dans i byrommet, workshop, proda og festmiddag. Vi takker for alle de gode møtene, diskusjonene, samtalene og opplevelsene og ser lyst på framtiden med et aktivt, engasjert, sterkt og entusiastisk dansefelt. 

FNND01
Foto: Syreleder Åshild Thinn takker for engasjement og entusiasme i dansefeltet i Nord-Norge under Jubileumsfestivalen.
(Fra høyre: Hanna Fause, Åsne Storli, Åshild Thinn, Synnøve Hay Kaljord)
Fotocred: Jamie M. Bivard

Forum for nordnorske dansekunstnere (FNND) er en interesseorganisasjon for profesjonelle dansekunstnere i Nord-Norge. Deres rolle er å støtte opp under og snakke for dansekunstnere i regionen. www.fnnd.no

Dans i Trøndelag
Dans i Trøndelag har hatt mange fine danseøyeblikk i løpet av 2019, men for oss topper det seg alltid i juni under Kortreist dansefestival. I 2019 var scenekunstner Maja Roel festivalkunstner og medkurator. Hun gjestet festivalen med forestillingen Homo ludens, det lekende mennesket, og LEIK var det overbærende temaet for hele festivaluka. Vi vil trekke frem Åpninger, med Marie Bergby Handeland og Morten Liene, som var hos oss under hele festivalen med sine ulike tjenester, samt tolkninger av Jan Teigen. Vi fikk alt fra høytlesning i lavvo, uling i bil, midnattskonsert i Sakshaug kirke, konsert for sauer óg for ville dyr, for å trekke fram noe. Vårt danseøyeblikk 2019 blir trekonserten der publikum i tillegg til dans og sang fikk servert kaffe og marsipankake på plena.

Dans i Trøndelag02Dans i TRøndelag01Dans i Trøndelag03
Foto: Live Strugstad

Dans i Trøndelag formidler og utvikler prosjekter innen profesjonell dansekunst. Deres visjon er å utvide grensene for dansekunst i distriktet gjennom kvalitetsopplevelse og skapende aktivitet. De har i flere år utviklet, presentert og formidlet dansekunst i nordre delen av Trøndelag. Dans i Trøndelag medvirker også i å flere nasjonale og internasjonale samarbeid. Deres største prosjekt er Kortreist Dansefestival som viser dansekunst for barn og unge, og IN-AIR (Innherred artist in residence) som er et residenstilbud med fokus på produksjon av dansekunst for barn og unge.
www.dansitrondelag.no