Vi i Danseinformasjonen er glade for å kunne presentere Sudesh Adhana som ambassadør for Dansens Dager 2016, som går av stabelen 29. april – 1. mai. Adhana er en ettertraktet danser og koreograf, og var sist å se på Den Norske Opera & Ballett der han danset soloen MAN, koreografert av Sølvi Edvardsen. Han jobber også mye i India og ble i 2014 tildelt Bollywoods svar på Oscar for koreografien til sangen Bismil i filmen Haider.

SUDESH portrett01- Dans betyr alt for meg. Det er mitt språk og mitt uttrykk, og det vakre med dansen er at den ikke er begrenset av geografiske grenser eller kulturer fordi dans er kommunikasjon gjennom kroppen. Det er noe alle kan forholde seg til, bevisst eller ubevisst, sier Adhana.

For Sudesh Adhana er dansen en arena for å lete og undre seg. Han vil ikke slå seg til ro med enkle svar, men hele tiden gå videre og søke etter andre mulige
løsninger. Han er opptatt av hvordan
dansen står i et forhold til samfunnet for øvrig, og jobber både i lokalmiljøet på Toten og med store produksjoner i India.
Sudesh Adhana er en ekspressiv og akrobatisk danser, og en allsidig koreograf som jobber bredt og med stort engasjement, sier Sindre Jacobsen, fungerende daglig leder ved Danseinformasjonen.

Sudesh Adhana skjønte at han måtte bli danser som 19-åring, og dro fra den indiske landsbygda Tigaon til New Dehli for å lære tradisjonell indisk dans. Før han fant dansen hadde han i mange år vært en gutt som aldri satt stille, han klatret i trær, hoppet på vegger og løp rundt. - Jeg begynte å bevege meg til Bollywoodmusikk og klarte å finne en slags rytme i sangene. Selv om jeg ikke visste hvordan jeg skulle telle takter kunne jeg danse.

Adhana kom første gang til Norge i 2002 og flyttet hit i 2006. Han har en bachelor i moderne- og samtidsdans fra Kunsthøgskolen i Oslo, hvor han gikk ut i 2009. Etter dette har han blant annet koreografert opera i Paris, uteforestillingen La fôret arrive hvor et 8x8m nett ble spent opp mellom trærne i et skogholt, danset med dukker og fjellklatrere, koreografert og medvirket i filmer og musikkvideoer, og stått på scener over hele verden i utallige forestillinger.

Som danser har han jobbet med kompanier/koreografer som zero visibility corp./Ina Christel Johannessen, FRIKAR/Hallgrim Hansegård, Emilia Adelöw, Wee/Francesco Scavetta,     Kjersti Engebrigtsen og Sølvi Edvardsen. I 2007 dannet han sitt eget kompani Xproarts og sammen med kona Ella Fiskum er han i ferd med å bygge opp et internasjonalt residenssenter for kunstnere på Toten, Residency Eina Danz (R.E.D).

Ambassadøren har også koreografert Dansens Dager-dansen som lanseres medio februar. I løpet av våren vil den bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet. Dansen publiseres på våre nettsider www.dansensdager.no

29. april er dansens internasjonale UNESCO-dag og den feires i mer enn 60 land. Ønsket for denne dagen er at dansere verden over, profesjonelle så vel som amatører, skal sette fokus på alle danseformer og feire dansen på tvers av politiske, kulturelle og religiøse skillelinjer. Med nærmere 250 arrangementer over tre dager er Dansens Dager Norges største dansebegivenhet.
Fra 29. april – 1. mai. 2016 vil vi igjen feire dans som uttrykksform.

Registrer ditt arrangement her
Vårt registreringsskjema er oppe og går og det er fullt mulig å registrere arrangement allerede nå.

Følg Dansens Dager på
Facebook og Instagram

Se her for faktabokser og pressebilder.

Sudesh Adhana - Fishing for Love  Foto Fishing for Love: Christina Tveit / Aust-Agder Blad 

Foto portrett: Ella Fiskum

For mer informasjon kontakt:
Marianne Albers og Cecilie Graven Engseth
E-post: post@dansensdager.no
T: 23 70 94 47 / 484 53 188