Årets Dansens Dager-ambassadør 2018, Tabanka Dance Ensemble, har laget en appell til årets feiring. Les hele appellen her.

Rytme er vitalt. Vi er født med den. Vi er født i den. Der vi hvilte trygt under mors hjerte var hennes hjerterytme vår første takt. Den ga oss opplevelsen av tid og rom - og følelsen av at vi aldri var helt alene.

Med våre første skritt begynte vår egen rytme å ta form. Lyden av føtter og hender og vårt eget hjerte som slo, viste oss at rytme er tid. Og at tiden mellom tramp og klapp kan strekkes og trekkes sammen. Vi danset allerede da, i vår egen tid og i vår egen rytme, uavhengig av klokker, alarmer eller tidsklemmer.

I afrikansk forståelse av rytme, er rytme å lage tid. Kanskje vil tidsklemma løses ved at vi alle danser mer, lager mer rytme, lager mer tid. Hvis dans er å lage tid, er det i alle fall sikkert at å danse aldri er å sløse med tiden. Jobben vår er å passe på å lage mer tid enn vi bruker.
 
Tid er også plass
Einstein må ha vært en fantastisk danser. I alle fall i tankene. Han sa at tid og rom er relativt. At de forholder seg til hverandre. Han kunne vært danselærer. Nesten alle danselærere har på et eller annet tidspunkt bedt elevene forholde seg til tid og rom. Dans åpner opp rom og kan lage plass. Når vi danser gir vi rom til partner, til tilskuer, til de andre som flytter på seg samme med oss. Dans åpner også opp dimensjoner, nye verdener og virkeligheter. Setter tanker og følelser i bevegelse. Brei deg ut når du danser, det går bra, lag mer plass enn du tar.

Vi lever i en tid hvor store folkegrupper er i bevegelse. Identiteter settes opp mot hverandre av verdensledere og politikere, og noen påstår at vi ikke har plass nok til de som sårt trenger det.

I Tabanka har vi kjent på denne problematikken på mange plan gjennom lang tid. Vi møtte skepsis og stengte dører da vi forsøkte å bevege og uttrykke oss etter vår indre rytme. Vi fikk høre at vår norskhet ikke var tilstrekkelig. At det ikke var plass til vår afrikanske dans her, men i dag er vi hele Norges Dansens Dager-ambassadør og afrikansk dans er også NORSK dans.

Dansen er et hjem for de hjemløse og dansen lager og former identitet. Vi har fulgt hjertet. Vi har skapt tid og rom og danset vår protest for dansen er handling og skaperkraft. Aldri før har verden trengt dans så mye som nå. Verden trenger sårt å bevege seg.

Noen prøver å stjele tiden vi har sammen, og gjøre det trangt her vi beveger oss. Kjemp imot med alt du har, kjemp imot ved å lage mer tid, ved å skape mer rom, med å akseptere flere identiteter. Kjemp imot med åpenhet, vitalitet, og livsglede. Dans! Dans! Dans! Beveg deg, for vi kan ikke stå stille i disse tider.

Tabanka Dance Ensemble, 2018

tab3

Foto: av Rob Sloetry Covell, fra forestillingen Limbo på Den Norske opera & Ballett